• Home
 • Over ons
 • Blog
 • Blogs
 • De Project, Business, en Financial Controller – Wat maakt deze functies verschillend?

Vraagstukken als: wat is de ROI van het project? Hoe is de verdeling van het budget aankomend jaar? Hoe staat de organisatie er financieel voor? Worden over het algemeen beantwoord door een projectcontroller, business controller of financial controller. Deze functies lijken in eerste instantie misschien erg op elkaar, maar inhoudelijk zijn ze enorm verschillend. Wat deze functies dan zo verschillend maken? Leggen we uit in dit artikel.

De Projectcontroller

De projectcontroller, het financiële geweten van een project of programma. De noodzaak voor een projectcontroller wordt groter, naarmate bedrijven meer en grotere programma’s en projecten uitvoeren.

 1. Wat doet de projectcontroller?

De functie projectcontroller bestaat uit het bijhouden van de financiële administratie van een project, het bewaken van de planning en het budget en het inzicht en advies geven in financiën. De projectcontroller houdt zich bezig met vragen als:

 • Wat was het originele budget?
 • Wat zijn de actuals en de ETC?
 • Wat is de voortgang van het project?
 • Wat zijn risico’s en issues die impact kunnen hebben op het financieel resultaat van het project?

De projectcontroller, de projectmanager en de PMO werken veel samen.

 1. Wat moet de projectcontroller kunnen?

Dat een projectcontroller een financiële achtergrond moet hebben is een aanname die men vaak doet. Dit is namelijk niet altijd waar. De taak van de projectcontroller is voornamelijk het excelleren in het overzicht houden over de financiële performance van een project, niet alleen cijfers zijn hierbij belangrijk. Het is ook belangrijk dat de professional naar de omgeving van het project (stakeholders, risico’s, andere projecten) kijkt en hoe die van invloed kan zijn op het succes.

Deze skills zorgen ervoor dat de projectcontroller onmisbaar is als devil’s advocate in het leiderschapsteam van een project of programma. Goede projectcontrollers zijn assertief en hebben een opbouwende kritische houding ten opzichte van financiële beslissingen. Een belangrijk punt is dat organisaties de rol van een projectcontroller op een verschillende manier invullen.

 1. Hoe word ik projectcontroller?

Voor projectcontroller is geen specifieke HBO/WO-opleiding beschikbaar. Wel zien organisaties graag een sectorspecifieke hbo-opleiding, vaak met ervaring in een financiële functie of parttime controller opleiding. Tevens is een goed startpunt voor jouw rol als junior projectcontroller een bachelor studie in bedrijfseconomie.

 1. Waar vinden we de projectcontroller?

Grote organisaties als corporates en bedrijven die meerdere projecten uitvoeren hebben vaak projectcontrollers. Zelf hebben wij vaak bij uitdagende programma’s en grote projecten, leuke opdrachten en jobs voor ervaren projectcontrollers. Via Yellowrock kun je ook als beginnend projectcontroller kennismaken met deze specialisatie. Je gaat dan samenwerken met ervaren projectmanagers aan mooie projecten. Daarnaast leer je alle in’s en out’s van projectbeheersing en kom je te werken in een gedreven team van projectcontrollers.  

Enthousiast geworden? Neem dan contact op met Jelle Koekkoek. Wellicht hebben wij op dit moment een passende vacature als projectcontroller voor jou.

De Business Controller

De business controllers, de sparringpartners van het leiderschapsteam binnen een organisatie. Business controllers werken mét de cijfers, niet zozeer aan de cijfers. Zij gebruiken financiële informatie, in de zoektocht baar procesoptimalisatie en verbeteringen.

 1. Wat doet de business controller?

Het doel van een business controller is het efficiënter en winstgevender maken van processen of afdelingen. Ze analyseren de cijfers en gaan op zoek naar verbetermogelijkheden. Business controllers hebben zowel interne als externe focus. Bij externe focus kijken ze naar wat voor mogelijkheden en risico’s de markontwikkelingen met zich meebrengen.

De business controller is vrijwel altijd betrokken bij de opzet en uitvoering van de planning en control cyclus binnen een organisatie. Daarnaast werken zij eveneens aan het opstellen en controleren van business cases.

 1. Wat moet de business controller kunnen?

Business controllers zijn goed op de hoogte van de business processen in hun domeinen. Ze zijn naast expert in cijfers, ook inhoudelijk sterk. Om de invloed van interne en externe factoren op de financiële resultaten van de organisatie goed te analyseren, is het belangrijk dat de business controller zowel strategisch als financieel goed onderlegd is.

 1. Hoe word ik business controller?

Voor business controller is geen specifieke HBO/WO-opleiding beschikbaar. Vaak hebben zij een business- of economie gerelateerde opleiding gedaan, waarna ze intern doorgroeiden naar businesscontroller. Wel zijn er avond- of parttime opleidingen tot business controller beschikbaar. Essentium plaatst vaak senior business controllers die geregistreerd staan als Register Accountant of Register Controller.

 1. Waar vinden we de business controller?

Bij grote MKB-bedrijven en multinationals vind je business controllers. Bij MKB-bedrijven vind je vaak 1-2 business controllers die een uitgebreid takenpakket hebben. De grotere bedrijven hebben vaak meerdere businesscontrollers, zij beheren allemaal een eigen domein binnen de organisatie. Bij Yellowrocks detacheren we business controllers bij grotere publieke en private organisaties. Enthousiast geworden en op zoek naar een baan als business controller? Neem dan contact op met onze consultants om te kijken of we een geschikte uitdaging voor je hebben.

De Financial Controller

Van de drie controllers is de financial controller degene die het meest met cijfers bezig is. Financial controllers hebben een controlerende functie en adviseren het leiderschap over financiële en bedrijfskundige beslissingen.

 1. Wat doet de financial controller?

Financial controllers weten alles van cashflow management, profit & loss rapportages, de balans en jaarcijfers. Daarnaast zijn ook (internationale) regelgevingen zoals de GAAP bekend materiaal. De financial controller werkt aan (periodieke) financiële en management rapportages en controles, ook werkt hij mee aan het opstellen van budgetten en het creëren van meerjarenplannen.

 1. Wat moet de financial controller kunnen?

Financial controllers kunnen cijfers van laag niveau omzetten naar rapportages over de algemene financiële situatie van een organisatie. Ze werken erg zorgvuldig en gedetailleerd. Personen in deze rol moeten betrouwbaar overkomen en helder kunnen communiceren over zeer complexe zaken. Dit beroep kent hoge pieken in werkdruk, waardoor het belangrijk is dat de financial controller stressbestendig is. Een voorbeeld hiervan is de periode waarin de jaarrapportages voorbereid moeten worden.

 1. Hoe word ik financial controller?

De meeste financial controllers hebben een achtergrond in accounting of bedrijfseconomie. Bedrijven vragen meestal voor financial controller rollen minimaal een bachelor in accountancy. Enkele hebben een algemene business opleiding gedaan, aangevuld met een post-hbo of masteropleiding. HBO en WO-studies bieden tegenwoordig steeds meer “finance and control” opleidingen aan die die erg goed bij het profiel van een financial controller aansluiten. Essentium plaatst vaak senior financial controllers die geregistreerd staan als Register Accountant of Register Controller.

 1. Waar vinden we de financial controller?

Financial controllers vind je over het algemeen op de finance en control afdeling van grotere bedrijven. Ben jij op zoek naar een baan als financial controller? Neem dan contact op met Jelle Koekkoek om te kijken of we een geschikte uitdaging voor je hebben.

De Project, Business en Financial Controller

Het grootste verschil tussen de drie functies is het tijdscomponent en de omgeving. Zo focust de projectcontroller zich op het bewaken van het budget binnen een vast termijn van een programma of project. In tegenstelling tot de business en financial controller die zich meer richten op lange termijn en normaal niet in de projectorganisatie werken.

Samengevat zijn dit de verschillen tussen de project, business en financial controller:

 

Project Controller

Business Controller

Financial Controller

Afdeling

Project Delivery

Finance & Control

Finance & Control

Scope

Project / Programma

Externe Markten, kostenbesparingen, efficiëntie winsten, P&C Cyclus

Algemene financiële resultaten van organisatie

Perspectief

Project / Programma

Toekomst

Verleden

Opleiding

HBO +

Parttime opleiding

HBO/WO en Post-HBO Post-Master parttime opleidingen, Register accountant/controller

HBO/WO met aanvullende opleidingen. Register accountant/controller

Profiel

Assertief, devil’s advocate, stakeholder management

Pro-actief, resultaatgericht, kansen zien

Zorgvuldig, detail georiënteerd, regels en procedures

 

Project of Business Controller bij Yellowrock?
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als project of business controller? Dan ben je bij Yellowrock aan het goede adres. Bekijk onze vacatures of neem contact op met Sam Mokveld via 06-81 06 62 07.